A fogzománc megértése
A fogzománc a fogak kemény, látható, legkülső rétege. A fogzománc áttetsző, ezáltal adja meg a fogak csillogását, és a vastagságától függően, áttetszik rajta az alatta található dentin állomány színe, amely a halványsárgától egészen a szürkés vagy kékes-fehérig terjedhet. Ez az emberi szervezetben található legkeményebb anyag és nagy százalékban tartalmaz ásványi anyagokat.
Tudta?
A fogzománc átlagos vastagsága 2-3 mm, mégis hatékonyan védi meg a fog belső rétegeit a forró és hideg hatásoktól, illetve a savas ételektől, amelyek a fogak érzékenységéhez vezethetnek.
Mivel a fogzománc nem tartalmaz élő sejteket, nem képes visszanőni. Ha egyszer elveszett, nem tud regenerálódni - így az alatta lévő rétegek kevesebb védelemben részesülnek. Ha a folyamat nagyon előrehaladott, bizonyos területeken teljesen eltűnhet, így az alatta taláható dentin felszínre kerül.
Savas ételek és italok ismétlődő fogyasztása elsődleges okként szerepelnek a fogzománc kopásában. Mindennapi étrendünkben előforduló sok savas étel és ital - mint pl. üdítők, gyümölcsök és gyümölcslevek, salátaöntetek és bor - idővel feloldhatja a fogzománcot. Ezt a folyamatot saveróziónak vagy fogeróziónak nevezzük, és már 3 felnőttből 1-et érinthet ennek a kockázata.
A fogzománc keménységének megőrzése fontos a megfelelő szájhigiéné fenntartása szempontjából. Mindennapi egyszerű lépésekkel megóvhatja fogait a saverózió hatásaitól.
A fogzománcról